Toelichting Enneagram

Toelichting Enneagram

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat je in staat stelt op een heldere en trefzekere wijze inzicht te verkrijgen in je automatische patronen van denken, voelen en handelen.Waarin onderscheidt zich het enneagram van andere modellen?


Het Enneagram als persoonlijkheidsmodel geeft zicht op je achterliggende motivaties en focus van aandacht.
Het verheldert je innerlijke drijfveren, verdedigingsmechanisme en strategieën.

Als je dát ziet, begrijp je dat je gewoontepatronen ‘als een masker zijn’, die je ware aard, je krachten en talenten versluieren. Herken je deze patronen en achterliggende drijfveren, dan kun je er in vrijheid voor kiezen hier al dan niet verandering in aan te brengen. Je kunt daarmee jouw talenten, die zo wezenlijk bij je passen, versterken en ‘aan het licht laten komen’ en je innerlijke krachten, die je zwakker maken, accepteren en zo nodig bij stellen.
De analyse op dit diepe niveau maakt het enneagram onderscheidend van alle andere persoonlijkheidsmodellen.


Ontwikkelingsmodel


Het enneagram is naast een psychologisch model ook nog een spiritueel model, dat inzicht geeft in de richting waar met name jij, met jouw type naar toe kunt groeien om méér mens te zijn.
Wij zeggen altijd: om te worden die je diep van binnen eigenlijk al bent (zie ook onze missie)
Het enneagram is in sterke mate ook een ontwikkelingsmodel met uiteenlopende kapstokken voor persoonlijke en professionele ontwikkeling (subtypen, ontwikkelingsniveaus, procesmodel, enzovoort.)
Zo blijft dit aloude zelfkennis-instrument fascinerend, ook  in deze postmoderne tijd.


Mildheid


Het Enneagram is een mild instrument dat je duidelijk maakt dat alle enneagramtypen even goed zijn. 
Ieder mens is uniek en bezit essentiële eigenschappen om een waardevolle bijdrage en verdieping te kunnen leveren aan zijn/haar eigen ontwikkeling en relaties.


Meer informatie?


Lees het artikel (pdf) over het enneagram eens van Renske (Tijdschrift voor Coaching)

Er zijn diverse stromingen in Enneagramland Nederland.

Wij respecteren alle stromingen, getuige ook onze succesvolle inspanningen om in Nederland een Platform voor Enneagram Professionals op te richten. Dit PEP bestaat nu 6 jaar en floreert voor die professionals die open willen staan voor andere ontwikkelingen dan die zij zelf in hun oorspronkelijke opleiding hebben geleerd.

Wij komen zelf voort uit de mondelinge traditie van het enneagram (Naranjo, Palmer, Davids) en hebben die aangevuld met het gedachtegoed van Riso en Hudson en vele andere min of meer spraakmakende leermeesters, meestal uit het buitenland.

Wij hanteren in ons professioneel handelen een speciale ethische beroepscode van het enneagram.